OM MIG

Ovan: Aktiveringsträning m. Lucca, Pärla och Paqui


Jag som driver Gentledog heter Laura och har sedan barnsben haft en stor passion för djur. Under min uppväxt hade jag lyxen att få spendera skolloven i Spanien, där jag har min släkt, och varje år fick jag syn på någon ny lösdrivande hund som fastnade i mina tankar men som, trots mitt ihållande tjat i mammas öron, aldrig fick följa med mig hem. Kärleken till dessa herrelösa hundar har varit det som drivit mig hit. Hundens sätt att älska, njuta av det lilla men framförallt förmågan att förlåta oss tvåbenta för våra svek gör varje hunds liv värt att rädda, skydda och vårda. Varje hund har rätt till sitt liv, och väljer man att ta in en hund i sitt hem så har man en skyldighet att se till att det blir ett fint och värdigt sådant. 

                                                     

Inte förrän i vuxen ålder har jag tagit gjort något av denna passion. När jag

var 15 år stötte jag på mitt livs kärlek Paqui på semestertur i södra Spanien.

Efter dryga året kunde jag hämta hem henne till Sverige och äntligen kalla mig för hundägare. Under många år hade jag tagit hand om andras hundar men nu hade jag en alldeles egen. Paqui var det bästa som hänt mig och hon lärde mig mer än jag någonsin kunnat lära henne. Som 22-åring blev jag färdigutbildad huninstruktör och år 2017 tog jag min hundpsykologexamen. Jag lever idag med min 5 år gamla Pyro och 2 år gamla Astra i Huvudsta.

Än idag lever passionen för hemlösa hundar kvar, och jag har fått äran att hjälpa organisationen Amigos Mios med att bl.a. hämta hem hundar från Spanien och välkomna jourhundar i mitt hem. Det här har gett mig en chans att få göra det jag mest älskar i livet, att få besöka hundhem i Spanien där människor arbetar hårt för att rädda och ta hand om hundar som blivit övergivna eller vanvårdade av sina familjer.  

  

Ovan och t.h.: Lär känna en underbar flock

med vilt levande hundar i Afrika       

HUNDARNA

Paqui de Albaida  

Paqui har varit min livskamrat i 10 år. Henne stötte jag på när jag var på semester i Malaga och blev kär vid första ögonkastet. Hon är en väldigt anpassningsbar hund med stort mod som älskar alla hundar och människor. Paqui älskar uppmärksamhet, att klättra och även att posera framför kameran. Till vardags lägger vi mycket tid på antijaktträning, och vi tränar lite tävlingslydnad för det goda nöjets skull. Hennes första år som s.k. löshund har gjort att hon är mycket duktig på hundspråk och fungerar väl ihop med såväl aggressiva som rädda hundar. Paqui fyller 11 år i juli.

Paqui lämnade oss plötsligt 24/6- 2020. Vila i frid 

Gentledogs Pyroteknik

Pyro är en eldig och kraftfull ung herre på 4 år. Han är väldigt mån om sin relation med sina människor. Pyro är den som håller koll. Säkerhet och ordning är mycket viktigt och han ser det som sitt kall att se till så regler efterföljs. Jag fann Pyro i ett litet hägn med 9 andra hundar på landet i Alicante och han flög hem med mig till Sverige 2018 då han var 5 månader gammal. Pyro är en magisk träningskompis då han tar sina uppgifter på stort allvar. Han är även utbildad ID-hund. Favoritaktiviteten är bad och han är en mycket god simmare. 

Shifau

Den här stilige farbrorn har varit min kamrat sedan han var en liten valp. Honom kan ni se mig med på dagtid. Shiffen som han kallas har tränat det mesta - agility, rallylydnad, kantarellsök m.m. Vårt fokus till vardags är hundmöten, då han är mindre förtjust i andra hundar. Shiffen är en hund med hög integritet, men en fantastisk, glad, rolig och busig hund med dem han känner. Han är en mycket lojal vän som alltid vill vara med och hitta på saker. Shifau är en Shiba Inu och är 11 år gammal. Han ägs inte av mig.

Shifau gick bort i november 2019, och är mycket saknad. Alla tankar till anhöriga

Gentledogs Asteroid

Min fina, älskade Astra kom till mig som valp år 2021. Hon räddades tillsammans med sina syskon från ett hem i Grekland som inte var lämpligt för en valpkull att växa upp i. Efter att ha landat i ett jourhem såg jag henne och efter några veckor insåg jag att den hunden grävt sig in i mitt huvud så djupt att jag helt enkelt inte hade något annat val än att adoptera henne. Astra är den absolut mest kramgoa och pussgenerösa hund jag haft och vill gärna ligga i knäet eller på bröstkorgen trots att hon inte längre riktigt får plats. Kännetecknande för denna dam är hennes vackra och speciella kulör.

ARBETSFILOSOFI

Oavsett om det är problemhundsträning, hundkurs eller jag själv som arbetar med en hund så utgår vi alltid från positiv förstärkning vilket, kort sagt, innebär att vi belönar hunden för det önskvärda beteenden snarare än bestraffar beteenden som vi inte tycker om. Hundens välmående kommer alltid först, både det fysiska och det psykiska. I hantering av djur är empati A och O då man behöver förstå orsaken bakom vissa beteenden för att kunna erbjuda djuret ett konstruktivt och stabilt sätt att hantera påfrestande situationer. Att lägga locket på, eller förbjuda hunden att visa känslor kan ge ditt framtida jag en ordentlig överraskning när den tickande bomben på andra sidan kopplet plötsligt exploderar. Det är av yttersta vikt att det finns en trygg, respektfull och bra relation mellan hund och förare för att träningen ska avancera i rätt riktning. Vi arbetar för att hitta ett bra sätt att kommunicera på som gör det enkelt för hund och ägare att förstå vad som förväntas av en. När jag arbetar med dig som hundägare förväntar jag mig att du är engagerad i det vi gör för att vi ska kunna röra oss mot det mål vi tillsammans satt upp. Jag tolererar inget som helst våld mot hunden under mitt arbete vilket innefattar till exempel höjd röst, hårda händer, fysisk eller psykisk bestraffning m.m. Otydliga instruktioner är svåra att följa, i synnerhet för den som inte talar vårt mänskliga språk. Alla kunder får vara med och påverka kurser och träningar i den mån det går, och självklart är det ett måste att alla deltagare har kul! 


Ni är självklart välkomna att höra av er med önskemål och frågor!Laura Ubeira